Wat was het probleem in de oude situatie?

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Dat is een heel goede ontwikkeling. Als je echter bij een scheiding je ex-partner dient uit te kopen voor de helft van de overwaarde ontstonden er problemen.  Het gaat daarbij om flinke bedragen. 10 jaar geleden was de gemiddelde woningprijs ca. € 240.000. Deze waarde is inmiddels gestegen tot ca. € 310.000. Het gaat dan om de helft van de overwaarde van € 70.000, in dit voorbeeld dus € 35.000,-. Dit bedrag kon lang niet altijd worden meegefinancierd met de nieuwe hypotheek en als de uitkopende partij dan ook niet op andere wijze over een dergelijk bedrag beschikte, moest er vaak een apart consumptief krediet worden afgesloten. De lasten hiervan waren relatief hoog. Veel hoger dan wanneer dit bedrag meegefinancierd had kunnen worden met de nieuwe hypotheek.

Gevolgen

Helaas kwam het in de praktijk hierdoor vaak voor dat de enige optie bleek om de gezamenlijke woning te verkopen, waardoor beide partners genoodzaakt waren naar een andere woning op zoek te gaan. En dit terwijl de nieuwe maandlasten incl. uitkoop veelal gewoon gedragen hadden kunnen worden door de uitkopende partij indien de uitkoop wèl meegefinancierd had kunnen worden met de nieuwe hypotheek.

Oplossing

De kern van het probleem lag dus vooral in de acceptatiecriteria voor een nieuwe lening. In plaats van de oude standaard acceptatietoets hanteert NHG daarom nu een zogenaamde beheertoets. Er wordt daarbij niet langer gekeken naar hoeveel kan worden geleend, maar naar wat er per maand aan hypotheeklast betaald kan worden. Dit biedt uiteraard veel meer mogelijkheden.

Conclusie

Na een proefperiode van ca. 2 jaar is deze wijziging nu definitief doorgevoerd. Dit is goed nieuws voor NHG klanten, aangezien nog steeds 1 op de 3 stellen scheiden. Scheiding is vaak de belangrijkste reden om het gezamenlijke huis te verkopen. Met deze nieuwe beheertoets wordt het meer scheidende stellen mogelijk gemaakt om 1 van de betrokken partijen in de voormalig gezamenlijke woning te laten wonen.

Meer weten?

Neem gerust contact met mij op.