Scheiden met een eigen huis èn hypotheek

Man en vrouw wonen in een woning die eigendom is van de man. In 2006 tekent de vrouw mee als hoofdelijk medeschuldenaar bij de oversluiting van de hypotheek. 1 jaar nadien loopt de relatie op de klippen.

De vrouw wil een paar jaar daarna dat de man meewerkt aan haar ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van hun hypotheek. Door de bestaande situatie kan zij namelijk geen eigen woning kopen met haar nieuwe partner. De man wil en/of kan hieraan echter niet meewerken omdat hij onvoldoende inkomen heeft.

Wat zegt de rechter?

De rechtbank in Rotterdam oordeelt dat het onwenselijk is dat deze situatie voor de vrouw inmiddels al 12 jaar ongewijzigd in stand blijft. Het belang van de vrouw weegt in dit geval zwaarder dan dat van de man. De man wordt daarom verplicht zorg te dragen voor ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de vrouw. Als dit niet lukt in verband met zijn beperkte inkomen, dan zal hij desnoods zelfs zijn huis moeten verkopen. Door zijn financiële situatie zal hij in dat geval waarschijnlijk geen gelijkwaardig nieuw huis kunnen terugkopen.

De man kan overigens nog in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak.

Conclusie

Denk goed na over alle mogelijke (financiële) gevolgen bij het meetekenen als hoofdelijk medeschuldenaar! In bovenstaand voorbeeld geldt dit trouwens zowel voor de man als voor de vrouw…

Meer informatie? Ik vertel u graag meer! Neem gerust contact met mij op.