Wat is er aan de hand?

De belastingdienst constateert dat er heel veel fouten worden gemaakt door ex-partners bij de financiële afwikkeling van hun scheiding. Bijvoorbeeld bij de hypotheekrenteaftrek of de kinderopvangtoeslag, waardoor vaak naheffingen moeten worden opgelegd die kunnen oplopen tot enkele duizenden Euro’s.

Campagne fiscus

Traditiegetrouw vinden veel echtscheidingen plaats na de zomervakanties. De belastingdienst is daarom vorige week gestart met de voorlichtingscampagne. Zij pleit ervoor om beter financieel advies in te winnen tijdens de scheidingen, bijvoorbeeld van een financieel scheidingsadviseur.

Verder geeft zij o.a. de navolgende praktische tips:

  • Zorg voor het exclusieve gebruik van de eigen DigiD.
  • Controleer op welk rekeningnummer toeslagen of belastingteruggaven worden ontvangen en wijzig dit nummer indien nodig.
  • Geef een adreswijziging door aan de gemeente. De belastingsdienst krijgt de adreswijziging vervolgens door van de gemeente.
  • Maak een persoonlijke scheiden-checklist.
  • Bespreek een eventueel fiscaal partnerschap voor de belastingdienst voor de rest van het kalenderjaar. Wie hiervoor kiest, mag bij de jaarlijkse belastingaangifte nog 1 keer de inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.

Conclusie

Denk goed na over alle financiële consequenties van uw scheiding. Schakel tijdig een terzake deskundige adviseur in, zoals een financieel scheidingsadviseur.

Meer informatie? Ik vertel u graag meer! Neem gerust contact met mij op.